Megyei Prima Díj
Veszprém megye
  
Arany támogatóink
 



 


 
 
 
Hírek » PRIMA DÍJÁTADÓ GÁLA 2018. Veszprém

A Vass-gyűjtemény alapítója, Vass László, Rasovszky Kristóf úszóedzője, Szokolai László és a Gizella Nőikar lett a megye kiválósága idén. Péntek este a Megyeházán adták át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt megyei elismeréseket.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma tizennegyedik alkalommal hirdette meg 2018-ban a Veszprém megyei PRIMA Díjat, melynek közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.

-A Veszprém megyei Prima díj tökéletesen alkalmas arra, hogy a művészet és tudomány értékeit állítsa a közösség elé. A díj azt üzeni, hogy ezen a napon a gazdasági élet szereplői is fejet hajtanak a kulturális eredmények előtt. Az elmúlt évek feljogosítanak bennünket, hogy díjunkat Veszprém megye legfontosabb, független és mértékadó elismerésének minősítsük, amely méltó előfutára az országos Prima Primissima jelölésnek és díjnak- mondta a díjról köszöntő beszédében Gazsi Attila, VOSZ országos elnökhelyettese, és megyei elnöke, majd köszönetet mondott az idén márciusban elhunyt Demján Sándornak, a Prima mozgalom alapítójának:
„Nélküle nem létezhetne a Prima Díj mozgalom, ő volt a magyar tudomány, művészet és kultúra legfőbb, intézményeken kívüli támogatója. Demján Sándor összekötötte a gazdaság szereplőit a kulturális élet kiválóságaival, amely a vállalkozói szféra társadalmi felelősségvállalásának példamutató és értékteremtő megnyilvánulása.” Perlusz László VOSZ-főtitkár Demján Sándorról azt mondta, pótolhatatlan űrt hagyott maga után, és ahhoz, hogy példáját követve megtartsák a VOSZ szellemiségét, összefogásra és egységre van szükség.
 
AZ ÉV MEGYEI VÁLLALKOZÓI
Az este elsőként 2018. évi, Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat adták át.
A 2018. évi Megyei Év Vállalkozója díjat idén a feleségével 1990-ben pincészetet alapító, Balatonfüred-Csopaki és a Balaton-felvidéken tevékenykedő Fodor Gyula, a Fodorvin Családi Pincészet tulajdonosa, és a Veszprémben 2011-ben céget alapító Péringer Zoltán, a Péringer Csempe ügyvezető igazgatója vette át.
 
 
A HÁROM MEGYEI KIVÁLÓSÁG

A "Magyar Népművészet és Közművelődés" kategóriában a veszprémi várban található Vass-Gyűjtemény alapítója, Vass László vehette át elsőként a díjat.
A díjat családjának és feleségének is megköszönte, hisz ahogy mondta, ők is oroszlánrészt vállaltak az állandó kiállítás igazgatásában.
 
A Budapesten élő Vass László az egyik legjelentősebb műgyűjtő Magyarországon, aki mintegy 650 kortárs képzőművészeti alkotással rendelkezik. Az 1970-es évek második felében kezdett érdeklődni a kortárs magyar képzőművészet iránt, és szakmai könyvek, képek, szobrok vásárlásával elindult gyűjtő munkássága. Olyan művészektől választott alkotásokat, mint Barcsay Jenő, Tóth Menyhért, Gyarmati Tihamér, Korniss Dezső.

Fantáziáját főképp a konstruktív művek indították meg. 1996-ban Az én múzeumom címmel mutatta be gyűjteményét az Ernst múzeumban. 1999-ben a világhírű gyűjtemény egy részét Veszprémben, a Művészetek Háza Csikász Galériájában láthatta a közönség. Ekkor merült fel a gondolat hogy magángyűjtemény állandó bemutatóhelye a veszprémi vár barokk épületegyüttese legyen.
 
2003. június 7-én nyílt meg az új, állandó kiállítóhely Veszprémben, a turisztikailag frekventált várnegyedben. A három épületből álló együttesben 9 kiállítóhely egy átjárható, egybenyitható kiállítási komplexumot képez. A kiállítóhelyeken bemutatásra kerülnek a magyar, de határon túli modern konstruktivista képzőművészek alkotásai.

A Vass- gyűjtemény működtetését a veszprémi Művészetek Háza látja el,mely a kortárs képzőművészet bemutatására hivatott. A Vass-gyűjtemény veszprémi állandó kiállításával a modern és a kortárs konstruktivista szemléletű művészet új, európai centruma jött létre. Olyan gyűjtemény épült Veszprém városa, és az európai kultúra örömére, amely csak a huszadik század elején ismeretes magyarországi gyűjtemények nagyságával, jelentőségével vethető össze. A világ leginkább figyelemre méltó, megtekinthető magángyűjteményeit bemutató BMW ART Guide-ban Magyarországról egyedüliként a Vass-gyűjtemény szerepel hatodik éve folyamatosan.
 
 
A „Magyar Sport” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese Szokolai László, Rasovszky Kristóf edzője lett.
 
Szokolai László, 1964-ben született, tesnevelés és földrajz szakos tanár és a Balaton Úszó Klub ügyvezetője, vezetőedzője, három fiúgyermek édesapja. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában, Százhalombattán végezte. Szülei jóvoltából 10-18 éves koráig a Dunai Kőolaj Sport Klub úszó edzéseit látogatta. Nagy hatással voltak rá edzői Szalay János és Csinger Márton, a pályaválasztásában is meghatározó szerepet töltöttek be. Középiskolai tanulmányait a érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte. 1982-ben sikeres vizsgát tett az Egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola testnevelés-földrajz szakán. Egy év katonai szolgálatot töltött a bajai lövészezredben majd felsőfokú tanulmányai mellett végezte a TF. kihelyezett középfokú edzői tanfolyamát, úszás sportágból.
 

1988 nyarán megnősült. Az első munkahelye a százhalombattai Városi Sportiskola volt. Az első két évben az úszó szakosztály feladatait látta el, majd három évig a tanuszoda vezetése tartozott hozzá. 1994 márciusában Veszprémbe költözött családjával és a Veszprémi Egyetemi Úszó klub utánpótlás szakág vezetője lett. Az óvodai úszásoktatás, és a kötelező iskolai úszás. és az egyetemi úszás szakmai irányítását végezte. Részt vett Kiss Judit olimpikon szakmai felkészítésében. 1999-ben a Fűzfői AK Úszó Szakosztályának vezetőedzője lett. Ebben az évben létrehozta a delfin úszóiskolát. 2003-ban alapítója volt a Fűzfői Balaton Úszó Klubnak, ahol vezetőedzői és ügyvezetői feladatokat látott el.
A Balaton Sprint Nemzetközi úszóverseny szervezését végezte 2008-ig. 2005-év végén székhelyüket Veszprémbe helyezték és megalapították a Balaton Úszó Klubot, ahol szintén vezetőedzői és ügyvezetői feladatokat lát el a mai napig. Rasovszky Kristóf, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok edzője. Tanítványa lett az első nyíltvízi úszó 2018-as Glasgow-i eredményei alapján, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon (5, 10 és 25 kilométeren is) érmet tudott szerezni.
Szokolai a díjátadón úgy fogalmazott, a megszerzett eredmények után a jövőben is azon lesz, hogy munkájával tovább öregbítse Veszprém és Magyarország hírnevét.
 
 
A „Magyar Zeneművészet” kategóriában, a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese: a Gizella Nőikar.
 
A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az énekegyüttes a kezdetektől aktív résztvevője a város és a megye zenei életének, országos rendezvényeknek. 2014-től a Művészetek Háza és a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, 2015-től pedig Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese.
2003-ban, Budapesten, a Zeneakadémián a fiatalon elhunyt zeneszerző, Legány Dénes a kórusnak ajánlott két művének ősbemutatóját énekelték, majd a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon a Legígéretesebb Kórus címet érdemelték ki. A következő években többször vendégszerepeltek Ausztriában, felléptek Veszprémben a Romantikus Kóruszenei Fesztiválon.A Magyar Rádió két alkalommal készített hangfelvételt a kórussal. A KÓTA országos minősítő rendszerében hangversenykórus minősítést értek el.
2007-ben, a Kodály-évben a 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyen az egynemű kari kategóriában a nemzetközi zsűri teljesítményüket a második helyezéssel díjazta. Hollandiai koncertmeghívásaik után 2008-ban a bécsi Collegium Hungaricum meghívására az ausztriai St. Pöltenben a Magyar Kulturális Napokon koncerteztek. 2010-ben Petrozsényben a Hunyad Megyei Magyar Napokon szerepeltek nagy sikerrel.
2011 őszén elkészült a kórus 10 éves jubileumi CD-je ...az égről a fényt... címmel, majd 2012 őszén a kórus fennállásának 10. évfordulójára teltházas jubileumi koncertet adtak. 2013-as nagykoncertjükön Leobendorfban hallhatta őket a közönség az osztrák nemzeti ünnepen.
2014-ben a székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon első helyezést értek el, majd a Hangvillában nagy sikerű Barokk Estet adtak a Balaton Kamarazenekarral.
2015 augusztusában a Gizella Nőikar egyetlen női kórusként részt vett a világhírű Arezzo-i Nemzetközi Kórusversenyen, melyre több száz pályázó kórus közül választották be. 2016-ban az olaszországi Goriziai Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen képviselték Veszprémet és a magyar kóruskultúrát nagy sikerrel, egy különdíjat és egy második helyezést szerezve.

2017 őszén Petrozsényben Fabiani Priscinaval, a Milánóban nemzetközi versenyt nyert ifjú zongoraművésszel adtak közös koncertet. A 2018-as Gizella Napok zárókoncertjét jótékonysági céllal, Teleki Gergő zongoraművész közreműködésével szervezte meg a Gizella Nőikar.
 

A Veszprém Megyei Prima Díj Alapítvány kuratóriuma egész évben fogadja a Prima Díjazottakra tett javaslatokat, így a jövő évre vonatkozóan akár a mai naptól beküldhetik saját jelöltjüket a voszveszprém.hu honlapon megtalálható "Prima Jelöltállítás" űrlapon keresztül.

 

social network
face.jpg   twi.jpg
Ezüst támogatóink
 
Bronz támogatóink
 
 
 
Pártolóink:
 
 
 
 
   
INweb Informatika